ZorgSaam Zorggroep Zeeuws-Vlaanderen

Sinds 1 januari 2017 zijn Curamus en ZorgSaam gefuseerd in: ZorgSaam Zorggroep Zeeuws-Vlaanderen.

ZorgSaam Zorggroep Zeeuws-Vlaanderen is de specialist in zorg voor jong en oud in de regio Zeeuws-Vlaanderen én daarbuiten. ZorgSaam biedt ziekenhuiszorg, ambulancezorg, thuiszorg en ouderenzorg. Met deze verschillende onderdelen zijn we in staat om naadloos op elkaar aansluitende zorg te verstrekken. De zorg is afgestemd op de behoefte van u als patiënt, cliënt of bewoner.

Sinds 2012 biedt ngage (toen nog bekend als Network Solutions Nederland) deze klant oplossingen en producten op het gebied van sterke authenticatie.

ZorgSaam heeft een visie op dienstverlening waarbij de beleving van de cliënt, patiënt, bewoner en medewerker centraal staat: zo kan de patiënt erop vertrouwen dat hij bij ZorgSaam in veilige handen is, blijft de cliënt baas in eigen huis en wordt elke oudere gerespecteerd. ZorgSaam maakt op deze manier de zorg steeds menselijker en persoonlijker.

ZorgSaam biedt de zorg van vandaag met een blik op de toekomst. Of het nu gaat om (medisch) technologische vernieuwingen of innovaties binnen het zorgproces, ZorgSaam volgt ze op de voet en pakt ze aan.

Het personeelsbestand van ca. 5.000 personen – artsen, verpleegkundigen, specialisten, administratief, facilitair en overig – verkrijgt dagelijks toegang tot een scala aan applicaties en informatiesystemen, varierend van gespecialiseerde medische toepassingen tot personeelsadministratie en Microsoft Office toepassingen. Veel van de informatie, waarmee gewerkt wordt is gevoelig en onderhevig aan privacy-wetgeving.

Uitdaging: Virtual Application Hosting vergrootte de noodzaak van beveiliging

ZorgSaam maakte voorheen gebruik van RSA SecurID tokens en apparatuur om sterke authenticatie te bieden aan 400 medewerkers die vanuit huis toegang verkregen tot bedrijfsapplicaties. Toen de organisatie migreerde naar Citrix XenApp voor de virtuele applicatie hosting ontstond voor ZorgSaam de noodzaak van een betere, budgetvriendelijker oplossing om de toegang te beveiligen tot patientgegevens en om te voldoen aan ISO 27001 vereisten. Daarbij was de uitdaging om het veiliger login proces toe te passen voor meer medewerkers en toch het gehele proces zo eenvoudig mogelijk te houden.

Oplossing: McAfee One Time Password en Yubikeys

Met behulp van o.a. Network Solutions Nederland B.V. (NSNL) onderzocht ZorgSaam verscheidene oplossingen en aanbieders. Uiteindelijk viel de keuze op McAfee One Time Password server. “De McAfee OTP (One Time Password) server stak met kop en schouders boven de concurrentie uit,” zegt Johan Terlouw, ZorgSaam IT back office manager. “Zij was twee tot drie keer voordeliger dan haar beste concurrent en bood daarbij een completere oplossing met meer flexibiliteit in de beschikbare typen sterke authenticatie.”

ZorgSaam selecteerde de Yubico Yubikey USB token als toegevoegde authenticatie aan de gangbare gebruikersnaam en wachtwoord. Yubikey tokens genereren een dynamisch “one time password”, waarmee gebruikers toegang verkrijgen tot de bedrijfsinformatie en toepassingen.

Resultaat: Veilige toegang voor 5.000 gebruikers voor dezelfde kosten als 400

De kostenbesparing door de combinatie van de McAfee One Time Password server en Yubico tokens (Yubikeys) vergeleken met de voorheen aanwezige RSA SecurID oplossing voor alle medewerkers is substantieel! “Voor dezelfde kosten die waren gemoeid met veilige toegang voor 400 medewerkers biedt ZorgSaam nu veilige toegang voor 5.000 medewerkers,” merkt Johan Terlouw op.

Daarbij komt dat de huidige oplossing veel eenvoudiger is toe te passen en te beheren en doordat de McAfee One Time Password server beschikt over goede ondersteuning voor de meeste remote access oplossingen kon ZorgSaam de integratie met haar infrastructuur en de Yubikey erg eenvoudig afronden.

“Veilige toegang inregelen voor 500 medewerkers kost misschien 15 minuten,” legt Johan Terlouw uit. “Het lastigste onderdeel van de uitrol is de fysieke distributie van de Yubikeys onder ons personeel, maar als ze er eenmaal mee aan de slag gaan blijkt dat iedereen het erg gemakkelijk vindt.” Zelfs de grootste sceptici hebben deze oplossing geadopteerd en werken er nu naar volle tevredenheid mee.

ZorgSaam vindt het ook erg prettig van de flexibiliteit van de andere authenticatie-modules gebruik te kunnen maken binnen de McAfee One Time Password server. Zo is SMS en de McAfee application Pledge als softtoken beschikbaar als alternatief voor een Yubikey.

“In alle opzichten – kosten, tijdbesparing, gebruiksgemak, flexibiliteit – zijn we erg blij dat we gekozen hebben voor de McAfee One Time Password server en Yubikeys,” concludeert Johan Terlouw. “Het werkt momenteel uitstekend en is daarbij ook nog gericht op de toekomst.”

Of lees de Engelstalige case reference door

Intel Security, voorheen McAfee: Case-Study-ZorgSaam of door Yubico.