Minister Henk Kamp gebruikt privé-Gmailaccount voor werkmail

Afgelopen week werd openbaar dat minister Henk Kamp zijn privé mailaccount bij Google gebruikt voor zakelijke doeleinden. Niet alleen het gebruik van dat account, maar ook het sterke vermoeden of de sterke aanwijzingen dat zijn account gehackt is, doordat Henk Kamp in een fishing-mail zou zijn getrapt, is aanleiding tot zorg.

Phishing

Hierbij dient gezegd dat Henk Kamp is gehouden aan de Baseline Informatiebeveiliging Rijksdienst (BIR) die een heldere set afspraken vastlegt over de uitwisseling van gegevens binnen de Rijksoverheid.

De vergelijking met de recente controverse rondom Hillary Clinton, die als minister van Buitenlandse Zaken structureel haar privé emailserver gebruikte, ligt dan voor de hand. En toch is hier sprake van een fundamenteel verschil: Hillary Clinton gebruikte haar eigen emailserver, waarbij het mogelijk is en zelfs terugblikkend voor de hand ligt dat deze zorgvuldig werd beheerd en beveiligd. Henk Kamp gebruikte géén eigen, goed beheersbare en beveiligde emailserver, maar Google. Een Amerikaanse “commodity” dienst, waarvan algemeen bekend is dat de NSA en mogelijk ook andere diensten hier ongebreideld in kunnen grasduinen. Terwijl Henk Kamp niet ondenkbeeldig vertrouwelijke en concurrentiegevoelige informatie uitwisselt met medewerkers, bedrijven en overheden.

Maar Henk Kamp blijft zijn privémail gebruiken voor zakelijke doeleinden; voorschriften in het belang van de Staatsveiligheid hinderen hem daarin blijkbaar niet. Het is om praktische redenen voor hem beter het op de manier te doen zoals hij nu doet, zo stelt hij. Zou hij om dezelfde praktische redenen ook geen sterke authenticatie gebruiken en geen pincode op zijn smartphone gebruiken? Je vraagt je dat af als een minister dit besef van veiligheid ten toon spreidt. Kan iemand Henk Kamp stevig terechtwijzen en hem – en ongetwijfeld vele anderen in zijn organisatie – helpen bij het veilig gebruik van ICT?

 

Wilt u met ons van gedachten wisselen over beveiliging en informatieveiligheid neemt u dan contact met ons op via sales@ngage.nl of telefonisch op 010 – 478  22 28.

 

Bron: Volkskrant: volkskrant.nl d.d. 13 mei 2016, NOS: nos.nl d.d. 12 mei 2016.

Nieuwsoverzicht | Geen categorie